نقد فیلم کوتاه «نشنیدن» اثر احمد صمیمی به قلم مهسا علی نقیان
فیلم کوتاه نشنیدن ساخته احمد صمیمی فیلمی خوش ساخت است که در وهله اول به مشکلاتی که افراد دارای معلولیت در زندگی روزمره خود و برای یک زندگی معمولی با آن روبرویند می پردازد و در وهله دوم بحران بزرگتری را نشان می دهد.
زوج جوان ناشنوا رابطه خوبی با یکدیگر دارند و در انتظار تولد فرزندشان به سر میبرند. بحران زمانی اتفاق میافتد که در اتفاقی کیسه آب زن پاره می شود و مرد که در اسنپ کار میکند به هر دری میزند نمیتواند خودش را به همسرش برساند. او هر چه میکوشد با افراد مختلف و پلیس ارتباط برقرار کند نمیتواند و به ناچار دست به دزدی یک موتورسیکلت میزند. مردم و پلیس به غیر از اینکه نمیتوانند زبان اشاره مرد را بفمند، تمایلی هم به فهمیدن او ندارند. ناشنوایی که علاوه بر معلولیتی که دارد و هیچ چیز را نمیشنود، از جامعه کنار گذاشته شده و در موقع بحران، افراد شنوا او را نمیشنوند. بحران ترافیک، بحران استفاده زیاد از موتورسیکلت در کلانشهر تهران، بحران عدم مدیریت پلیس و نهادهای زیربط همگی دست به دست هم میدهند که قهرمان، خودش را تنهاتر از همیشه بیابد و در شهری که در آن با ماشین کار میکند و زندگی خانوادهاش را تامین میکند فریادرسی نداشته باشد.
استفاده از ساختار کلاسیک، در این فیلمنامه کوتاه، داستان را عمیقتر و جذابتر میکند. همه چیز عادی است، کاراکترها و وضعیتشان معرفی میشوند، حادثه محرک (پاره شدن کیسه آب زن) اتفاق می افتد، نظم زندگی به هم میخورد و قهرمان برای برگرداندن اوضاع به وضعیت قبل همه تلاشش را می کند. در نقطه اوج دست به دزدی میزند و در نهایت ناکام میماند. گرچه ما فکر میکنیم که این ناکامی و سکانس دستگیری مرد پایان بندی فیلم است، اما تصویر زن که به هوش میآید، صدای ضربان قلبی که شنیده میشود و صدای کلیدی که در قفل در میچرخد یک پایان خوش و دراماتیک را برای فیلم رقم میزند.
فیلم در ساخت و در کارگردانی و بازی نیز موفق است. استفاده از نماهای لانگ شات شهری، به نشان دادن تنهایی مرد در شهر کمک شایانی کرده است.
مهسا علینقیان