پخش بین المللی فیلمنامه، چرا و چگونه؟
اگر مخاطب جدی سینما هستید و یا در این حوزه فعالیت دارید، حتما بارها این جمله را شنیده اید که فیلمنامه مهمترین رکن یک فیلم است. اگر فلان فیلم در روایت و فیلمنامه بهتر عمل میکرد یکی از بهترین فیلم های سینمای ایران ساخته میشد. این جملات همه ما را از اهمیت وجود فیلمنامه ای خوب در یک فیلم آگاه میکند و علاقمندان و دانش آموختگان سینما و نویسندگی را ترغیب میکند تا بهترین فیلمنامه سینمایی را خلق کنند. اما آیا، فیلمنامه نویسان تازه کار که به بدنه سینمای ایران و جهان دسترسی ندارند، به راحتی میتوانند فیلمنامه خود را ارائه دهند و یا از آن بهتر جذب سرمایه ای مناسب داشته باشند؟
بیایید برگردیم به جمله های اولی که شنیده بودیم. مگر این فیلمنامه چه نقصی دارد که نمی تواند به بدنه سینما ورود کند؟ مگر فیلمنامه ای که سالها برایش زحمت کشیده از برخی فیلمنامه های در حال ساخت و اکران ضعیفتر است؟ پاسخ قطعا این است که فیلمنامه شما، با همه نقاط قوت و ضعفش در محیطی تماما حرفه ای میتواند ساخته شود و شاید مورد توجه مخاطبین و اهالی فن قرار گیرد. پس همه ما عالقمندان به فیلمنامه نویسی که شاید سرمایه و حتی توانایی مادی و معنوی تولید فیلمنامه خود را نداریم باید چه کنیم؟ یکی از راه های معرفی آثار هنری به افراد حرفه ای، حضور در جشنواره های ملی و بین المللی است. اگر در موتورهای جستجوگر جشنواره های فیلمنامه نویسی را جستوجو کنید به نتایج جالبی میرسید. سالانه جشنواره های متعددی در حوزه فیلمنامه نویسی در سراسر ایران برگزار میشوند که بعضا جشنواره های موضوعی و برخی جشنواره هایی با موضوع آزاد هستند.
حضور در این جشنواره ها چندین مزیت دارد:
1 .چند فرد متخصص به عنوان داور، فیلمنامه شما را میخوانند و میتوانید از نظراتشان استفاده کنید.
2 .با افراد دیگری که هدفی مشترک دارید آشنا میشوید و میتوانید ضمن تعامل و آشنایی، گروه های تخصصی و کاری تشکیل دهید.
3 .در برخی از جشنواره ها که مخاطبین گسترده دارند، صاحبان سرمایه و تهیه کننده هایی حضور دارند که ممکن است با نام و کار شما آشنا شوند و در زمانی مناسب زمینه همکاری شما فراهم شود.
4 .و در انتها، در صورت موفقیت و بردن جایزه مادی یا معنوی به خانه، رزومه بهتر و در نهایت اعتماد به نفس بیشتری برای ادامه راه و نوشتن کارهای بعدیتان پیدا خواهید کرد.
اما همه مزایای بالا، تنها مختص به شرکت در جشنواره های داخلی نیست. جالب است بدانید که در سراسر دنیا نیز جشنواره های فیلمنامه نویسی به صورت سالانه و حتی ماهانه برگزار میشوند. این بدان معناست که بازار هدف شما، برای ارائه فیلمنامهتان، چندین برابر میشود و شرکت در جشنوارههای بینالمللی عالوه بر مزایایی که در باال بدانها اشاره کردیم، مزیت های دیگری نیز دارد:
1 .در بازار بزرگتر (بین المللی) امکان ارتباط با فیلمنامه نویسان از سراسر جهان فراهم میشود. حتی اگر شرایط حضور فیزیکی در جشنواره برای شما فراهم نباشد، به لطف شبکه های اجتماعی و پلتفرم های مختص به جشنواره ها میتوانید شرکت کنندگان دیگر را بیابید و با آنها تعامل کنید.
2 .شانس آشنایی و برقراری ارتباط با فیلمسازان، تهیه کنندگان و سرمایه گذاران بین المللی برای شما فراهم میشود و از نظرات آنان بهره مند میشوید.
3 .برخی از این جشنواره ها، امکاناتی را برای پیچینگ و ارائه، برای برگزیدگان خود فراهم میکنند و اگر از این فرصت بتوانید استفاده کنید، ممکن است فیلمنامه شما در بازار بین المللی تولید شود.
4 .جوایز نقدی این جشنواره ها به نفرات برگزیده به ادامه راهتان کمک فراوانی میکند. همچنین گواهینامه ها و تندیس ها میتوانند جایگاه تعیین کننده ای در رزومه شما داشته باشد.
5 .در نهایت، بهتر است بدانیم، که حتی پذیرش در فستیوال های بین المللی، به دیده شدن شما در داخل کشور کمک شایانی میکند.
حال با توجه به نکاتی که دراین باره گفته شد، اگر تصمیم بگیرید که همین حالا نوشتن ایده ای که در ذهنتان است را شروع کنید و آن را به جشنواره های داخلی و بین المللی بفرستید، وارد یک مسیر تازه و سهل و ممتنع میشوید. آیا ما میتوانیم بنشینیم پشت کامپیوتر و فیلمنامه هایمان را در بازار بین المللی پخش کنیم؟
جواب ساده است. بله. شما میتوانید با یک جستجوی چندساعته و خواندن چند مقاله با پلتفرمها و وبسایتهای بین المللی پخش فیلم آشنا شوید، چند جشنواره را به تناسب موقعیت مکانی و زمانی جشنواره ها انتخاب کنید و فیلمنامه عزیزتان را برای آنها بفرستید. با این حال آیا موضوع به همین سادگی است و نتیجه این نوع از پخش، مطلوب شما خواهد بود؟ تجربه به ما نشان داده است که به همین آسانی به نتیجه دلخواه نخواهید رسید. هر جشنواره و هر پلتفرم قوانین به خصوص خود را دارد که اول از همه باید قوانین آنها را به خوبی مطالعه کنید. از طرفی برخی از این جشنواره ها هزینه ای از ارسال کنندگان دریافت میکنند و به واسطه بالا رفتن نرخ دلار، این هزینه برای شما دوچندان میشود. البته از این موضوع نیز نمیتوان غافل بود که ترجمه فیلمنامه تان به زبان انگلیسی، باید کاملا تخصصی و به فرمت استاندارد فیلمنامه در بازار جهانی انجام شود. در غیر این صورت احتمال رد شدن فیلمنامه، به سبب ناخوانایی و یا رعایت نکردن فرمت مناسب، در همان ابتدا وجود دارد.
برای پخش فیلمنامه خود به شیوه تخصصی چه کار کنیم؟ اکنون با مزایای پخش بین المللی فیلمنامه آشنا شدیم. مسیر پیش رو را نیز بررسی کردیم و دشواری های آن را شناسایی کردیم. حاال باید چه راهکاری را برای آسانتر کردن مسیرمان انتخاب کنیم؟ همه ما برای انجام کارهای روزمره خود به متخصص مراجعه میکنیم. برای قدم گذاشتن در این مسیر مهم حرفه ای نیز بهتر است با متخصصین مشورت کنیم و یا دست کم از یک مشاور کمک بگیریم.
کمپانی های بین المللی پخش فیلم، به دلیل تجربه بالا در این زمینه مشاوران و متخصصین خوبی برای ما هستند. کمپانی بینالمللی Raw، با تجربه پخش فیلمنامه های متعدد، و کسب جوایز و پذیرش در جشنواره ها در طی سال های فعالیت خود، اقداماتی را در جهت دیده شدن فیلمنامه شما فراهم میکند.
در ادامه به بررسی برخی از این موارد پرداخته ایم:
1 .متخصصین کمپانی، که همگی دانش آموختگان رشته های سینما و فیلمنامه نویسی از دانشگاه های معتبر کشور هستند در ابتدا فیلمنامه را میخوانند و به نویسندگان، برای بهبود کارشان مشاوره میدهند.
2 .سپس مترجمین تخصصی وارد عمل میشوند و بهترین ترجمه را به شما ارائه خواهند داد.
3 .فیلمنامه شما به کمک مشاوران به فرمت استاندارد ویرایش میشود.
4 .فیلمنامه شما به تناسب موضوع، تعداد صفحات فیلمنامه و ..... به جشنواره های مناسب خود ارسال میشود.
5 .کارشناس پخش فیلمنامه شما در کمپانی، برای ارسال فیلمنامه به برخی از جشنواره های دارای هزینه، میتواند به اعتبار کمپانی؛ با جشنواره مکاتباتی انجام داده و فیلمنامه را بدون پرداخت هزینه و یا با تخفیف برای جشنواره مورد نظر ارسال کند. همچنین امکان پرداخت بین المللی به جشنواره ها را فراهم میکند.
6 .کمپانی در زمینه طراحی پوستر و کاتالوگ برای فیلمنامه به شما کمک خواهد کرد. و مجموع اقدامات بالا شما را در رسیدن به هدفتان، با صرف هزینه ای کمتر، یاری میکند. برای اینکه بدانید هر یک از این فرآیند چه کمکی به فیلمنامه شما میکند در ادامه با مقاالت ما در وبسایت کمپانی Rawهمراه باشید.
مهسا علینقیان فیلمنامه نویس و منتقد سینما